25 November, 2010

25 November 2010 (09.46 pm)

Semalam Yang Hangat

Memandangkan kami merupakan antara spesis terakhir PISMP ambilan JaNUARI 2007 yang masih meneruskan kehidupan di IP Gaya, kami keluar bersama-sama untuk makan sahaja pada mulanya dan melarat hingga bercadang menonton wayang. Memang begini selalunya, rancang lain dan selalunya rancangan itu akan bertambah.

Kami memulakan rancangan ini dengan bacaan doa oleh Saudara Arip dan berangkat ke CP. Seramai 7 orang yang hensem-hensem belaka mengikuti program ini. Sungguh seperti laporan rasanya penulisan aku. Ahli yang terlibat ialah Qayyum, Bullat, Shah, Greg, Polz Armanz, Arip dan Aku.

Setelah memakan nasi ayam, minum air bergas, makan aiskrim dan berjalan-jalan mengelilingi CP, akhirnya timbul rasa bosan dan mulalah bercadang menonton wayang. Semalam merupakan "movie day" so nak tengok wayang pun murah hanya rm5 berbanding hari biasa (tanpa student card) rm8.

Pilihan pertama wayang bertajuk Bruce Lee, My Brother tetapi tak jadi kerana Polz Armanz cakap wayang ni berbentuk dokumentari, nanti bosan pastu kami tertido pula. Bukan kami tengok wayang, wayang pula tengok kami. Dalam gambar ni Arip menunjukkan nama pelakon yang sama macam namanya. Tak percaya, tengok sendiri kat CP.
Wayang pilihan kedua, aku pun tak tahu lah tajuknya tapi yang pasti cerita ni macam belum keluar lagi. Shah dan greg cuba meniru aksi di dalam poster, mungkin juga mereka mahu masuk ke bidang teater di sekolah nanti.
Wayang Faster, belum lagi keluar. Aku memang minat The Rock atau nama sebenarnya Dwayne Johnson start aku tengok dia jadi ahli gusti kat WWF. Kerana minat itulah aku selalu menonton movie yang ada dia, tak kisahlah dia jadi watak pembantu sekali pun. AH! sudahlah greg, aku pun mahu bergambar dengan The Rock.
Kerana poster wayang yang macam best dah habis, aku terpaksa menyamar jadi singa dan c bullat jadi tikus. Ini pula wayang Narnia yang bakal keluar disember nanti.
Untuk tontonan 18 tahun ke atas sahaja, Shah dan Polz Armanz di atas bukanlah pasangan gay,lebih-lebih lagi mempunyai hubungan terlarang, mereka hanya meniru aksi poster Khurafat yang memang mungkin menjadi wayang yang dinantikan bagi peminat filem seram. Memang ada gayalah Shah dan Polz Armanz yang sentiasa cool dalam setiap gerak gerinya.
Ah ha! ini lah wayang yang kami tonton semalam. Aku rasa macam dah lama tak tengok wayang selepas fobia tengok the American dulu. Hanya wayang ni yang tak lewat dalam jadual, Jam 10 mula dan habis tengok jam 11.3+. 

Dari kiri: Metro Man, Minion, Megamind, Roxanne dan Titan.

Sinopsis Versi aku:
Cerita ni berbentuk superhero, sebelum planet sebenarnya meletup, Megamind dan Minion (binatang peliharaan yang jadi kawan baik megamind) di hantar ke bumi oleh keluarga Megamind. On the way ke bumi dia terjumpa dengan Metroman yang turut sama di hantar ke bumi. Mereka membesar bersama dan bersaing sejak kecik.

Siapa yang jaga mereka?

Megamind = Banduan di penjara
Mempunyai kehebatan mencipta gadget dan bijak dalam mengatur strategi
Metroman = Orang kaya
Mempunyai kekuatan super (senang cerita macam superman) dan di sukai ramai.
sinopsis versi aku lagi.
Megamind ni dah memang rutin gaduh,buat kacau dan culik roxanne untuk menarik perhatian Metroman, dalam satu percubaannya dia secara tak sengaja terbunuh metromen dan hidupnya berubah menjadi bosan kerana matlamat hidupnya telah mati. Jadi dia membuat plan jahat mencipta hero baru menggunakan DNA Metromen, maka tercipta lah Titan.
Semasa dalam usaha mencipta Titan, Megaming menyamar menjadi orang biasa menggunakan jam tangannya dan rapat dengan Roxanne, dan akhirnya mereka jatuh cinta. Part ni yang aku rasa sweet dan terus teringatkan orang yang tersayang. Titan pula bukan jadi superhero tapi jadi jahat nak mampus.Jadi siapakah yang akan mengjalang Titan? Bagaimana kesudahan kisah cinta Megamind? Saksikanlah Movie Megamind di panggung yang berdekatan dengan anda.

Muka puas hati tengok filem animasi yang mempunyai nilai-nilai persahabatan, percintaan, tanggungjawab dan kelucuan. Dah lama aku tak ketawa berabis tengok wayang.

p/s dah posting nanti entah bila boleh tengok wayang dengan kawan-kawan.

1 comment:

munchkin said...

bes kn megamind~! hehehe sa suka si minion. aksi dia yg sa suka, "...the black mamba...) (pastu telinga guyang2)

Related Posts with Thumbnails